تاثیر نور خورشید بر زردی نوزاد

آنچه در این مقاله میخوانیم

تاثیر نورز خورشید بر زردی نوزاد

آیا نور خورشید برای زردی نوزاد خوب است؟ به راستی تاثیر نور خورشید بر زردی نوزاد چیست؟ این‌ها سوالاتی هستن که بعضا توسط والدین مطرح شده و یا در سایت‌های مختلف جستجو می‌شود. در برخی منابع طبق تحقیقاتی که از گذشته انجام شده، به بررسی تاثیر نور خورشید بر زردی نوزاد اشاره شده است. در این مقاله می‌خواهیم این موضوع را دقیق‌تر بررسی و به فواید و عوارض احتمالی آن بیش‌تر بپردازیم؛ لطفا ما راه همراهی کنید.

 

برای اجاره‌ی دستگاه زردی نوزاد در تهران می‌توانید با متخصصان و کارشناسان تهران زردی با شماره‌ی 09351010095 تماس حاصل فرمایید.

 

تاثیر نور خورشید بر زردی نوزاد

همانطور که می‌دانیم زردی نوزاد (neonatal jaundice) معمولا یک بیماری بی‌خطر و رایج در بین نوزادان تازه متولد شده است و موجب زرد شدن پوست و سفیده‌ی چشم‌ها می‌شود. این بیماری از تجمع ماده‌ای به نام بیلی روبین در خون اتفاق می‌افتد و در صورتی که شدت و درجه‌ی آن زیاد نباشد، به راحتی کنترل و درمان خواهد شد. روش‌های مختلفی برای درمان این بیماری به کار برده می‌شود، اما استفاده از نور خورشید برای درمان زردی نوزاد، یک روش درمانی رایگان و در دسترس است.

پیشنهاد می‌کنم این مطلب را مطالعه کنید: درمان زردی نوزاد

 

در سال ۱۹۵۶، خانم وارد، پرستار بیمارستان روچفورد در اسکس انگلستان، متوجه شد که بدن نوزادان مبتلا به زردی پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید به رنگ طبیعی پوست خود برگشته است؛ اما منطقه‌ی کوچکی که در معرض نور خورشید قرار نداشته، زرد رنگ باقی مانده است. همچنین زمانی که لوله‌های آزمایش خون را در معرض نور خورشید قرار دادند، مشاهده شد که غلظت بیلی روبین در این لوله‌ها کاهش می‌یابد.

کشف تاثیر نورز خورشید بر درمان زردی نوزاد

طبق تحقیقات صورت گرفته روی برخی نوزادان به نقل از ncbi مشاهده شده که میزان زردی در نوزادانی که در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند در مقایسه با نوزادانی که هیچ درمان پیشگیرانه‌ای برای زردی ندارند بسیار کم‌تر است. 

طبق نتایج تحقیقات پژوهشگران به نقل از Cochrane وقوع زردی در نوزادانی که در مواجهه با نور خورشید بودند، ممکن است در مقایسه با نوزادانی که هیچ درمان پیشگیرانه‌ای برای زردی نگرفتند، کمتر و تعداد روزهای ابتلا به زردی نیز در آن‌ها کمتر باشد. همچنین دیده شده میزان پذیرش مجدد در بیمارستان به دلیل زردی در نوزادانی که در معرض نور خورشید قرار داشتند، در مقایسه با نوزادان درمان‌نشده، کاهش داشته است. در برخی موارد نیز مشاهده شده که نوزادانی که تحت درمان فتوتراپی قرار گرفتند، در مقایسه با نوزادانی که در معرض نور خورشید بوده‌اند؛ به یک اندازه در کاهش سطح بیلی روبین پیشرفت داشته‌اند.

 

پیشنهاد می‌کنم این مطلب را مطالعه کنید: انواع دستگاه زردی نوزاد

 

در واقع می‌توان گفت غالبا تاثیر نور خورشید بر زردی نوزاد، تاثیر مثبتی است و در شکسته شدن مولکول‌های بیلی روبین و دفع راحت‌تر آن‌ها موثر عمل می‌کند. البته لازم به ذکر است قرار گرفتن نوزاد در برابر نور خورشید ممکن این برای وی عوارضی به همراه داشته باشد که در این مقاله به آن اشاره می‌کنیم.

پیشگیری از آسیب به نوزاد هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید

 

فواید نور خورشید برای زردی نوزاد

همانطور که قبلا اشاره کردیم نور خورشید با تابش به سطح پوست نوزاد به تجزیه‌ی سریع بیلی روبین و دفع راحت آن کمک می‌کند؛ در این شرایط با شاهد رفع علائم زردی نوزاد در وی خواهیم بود. در مجموع از جمله فواید نور خورشید برای زردی نوزاد عبارت است از:

  • کاهش خطر ابتلا به عوارض زردی نوزاد
  • امکان استفاده از این روش به منظور درمان زردی نوزاد همراه با روش فتوتراپی
  • کمک به کاهش سریع درجه زردی نوزاد و جلوگیری از آسیب مغزی

فواید نور خورشید برای زردی نوزاد

نور خورشید علاوه بر کمک به درمان زردی، برای نوزادان فواید دیگری نیز دارد. خورشید منبع غنی ویتامین D است، این که یک ویتامین ضروری در بدن می‌باشد. بسیاری از والدین اعتقاد دارند که آفتاب پشت شیشه برای نوزاد مفید است؛ اما این تفکر کاملا غلط است و مورد تایید واقع نشده است. آفتاب پشت شیشه برای نوزاد ویتامین D را برای او تأمین نخواهد کرد. دریافت این ویتامین به مقدار کافی از طریق نور خورشید فوایدی برای نوزاد به همراه دارد که عبارت است از:

  • تقویت سیستم ایمنی: ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد تاثیرگذار است.
  • تنظیم تولید ملاتونین در بدن: قرار گرفتن بدن نوزاد در برابر نور طبیعی خورشید موجب تنظیم ملاتونین در بدن او می‌شود. سطح ملاتونین در نوزاد بر الگوی خواب او تاثیرگذار بوده بگذارد و در سال‌های اولیه عمر او از اهمیت بالایی برخوردار است. در حالت کلی نور خورشید موجب کاهش سطح ملاتونین و افزایش سطح سروتونین (هورمون شادی) در بدن نوزاد می‌شود؛ بنابراین سطح انرژی او افزایش خواهد یافت.
  • کمک به رشد استخوان‌ها: کلسیم و فسفر از ویتامین‌های ضروری برای رشد و استحکام استخوان‌ها هستند و از طریق ویتامین D در بدن جذب می‌شوند.
  • افزایش تولید هورمون‌های مفید در بدن: نور خورشید موجب افزایش هورمون سروتونین در بدن می‌شود. این هورمون موجب بهبود خواب نوزاد و هضم غذا می‌شود؛ از این رو در کاهش علائم رفلاکس نوزاد هم موثر خواهد بود.
  • کاهش خطر ابتلا به بیماری‌ها: نور خورشید از ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان و پوکی استخوان جلوگیری می‌کند.
  • افزایش میزان انسولین: ویتامین D یک ویتامین ضروری برای تولید انسولین در بدن است؛ بنابراین قرار دادن نوزاد در معرض نور خورشید، در کنترل ترشح انسولین در بدن نوزاد موثر عمل می‌کند.
  • سیستم عصبی سالم: بدن ما برای حفظ سیستم عصبی قوی به ویتامین D احتیاج دارد و قرار گرفتن در معرض نور خورشید می‌تواند به دستیابی به آن کمک کند. ویتامین D با رشد کامل سیستم عصبی، به بهبود کیفیت زندگی فرد کمک کرده و این امر در آینده می تواند از بروز بیماری‌های جدی و دردهای مزمن جلوگیری کند.
  • بهبود لخته شدن خون: میزان ویتامین D و ویتامین K در بدن به جلوگیری از لخته شدن جریان خون کمک می‌کند. بدن انسان به منظور جلوگیری از آسیب‌های احتمالی، نیاز به توانایی لخته کردن خون دارد. ویتامین D فرآیند لخته کردن خون را با حفظ فشار مناسب در حد متعادل نگه می دارد.

بهترین زمان قرار دادن نوزاد زیر نور خورشید

همانطور که گفتیم قرار دادن نوزاد برهنه در روز در مقابل نور خورشید، موجب حل شدن بیلی روبین در پوست و دفع آن از طریق ادرار و مدفوع می‌شود. بهترین زمان قرار دادن نوزاد در معرض نور خورشید برای درمان زردی ساعات ابتدایی روز پس از طلوع خورشید و یا یک ساعت قبل از غروب آن است. به خاطر داشته باشید در این ساعات نور خورشید ملایم‌تر بوده و اشعه‌ی فرابنفش در پایین‌ترین سطح خود قرار دارد.

بهترین زمان قرار دادن نوزاد زیر نور خورشید

به خاطر حساسیتی که پوست نوزاد دارد این زمان باید حداکثر 30 دقیقه باشد؛ زیرا قرار دادن نوزاد به مدت طولانی در برار نور خورشید می‌تواند به غشا پوست کودک آسیب برساند و موجب قرمزی، سوزش و تحریک آن شود. بعضا توصیه می‌شود نوزاد را در روز‌های نیمه ابری در معرض نور خورشید قرار دهید؛ زیرا شدت نور کم‌تر است. در این شرایط بعضا می‌توان گفت استفاده از نور خورشید، یکی از شیوه‌های خانگی برای از بین بردن زردی نوزاد است. 

عوارض نور خورشید برای زردی نوزاد

به خاطر داشته باشید آفتاب گرفتن برای نوزاد زیر یک سال، زمانی که سطح اشعه ماوراء‌بنفش به ۳ یا بالاتر می‌رسد مضر محسوب می‌شود؛ این در حالی است که اگر  این میزان زیر ۳ باشد، به مدت چند دقیقه قرار دادن او در معرض مستقیم UV ایمن و مفید است. با این حال باز هم محافظت از نوزاد در برابر نور خورشید امری ضروری است.

نکته ای که گاها به آن اشاره می‌شود این است که این اشعه‌ی ماوراءبنفش در روزهای ابری و هنگام بارندگی نیز می‌تواند وجود داشته باشد و موجب آسیب به پوست نوزاد شود. در این قسمت به برخی از عوارض نور خورشید برای زردی نوزاد اشاره می‌کنیم که در حین درمان با این روش باید در نظر گرفته شود.

  • آفتاب سوختگی

هنگامی که شدت تابش خورشید زیاد است از قرار دادن نوزاد در معرض نور خودداری کنید؛ زیرا باعث آفتاب سوختگی و آسیب‌های پوستی از جمله قرمزی، تاول و تورم می‌شود. بعضا دیده شده در صورت آسیب، جوش گرمازدگی در نوزادان  اتفاق می‌افتد؛ زیرا غده‌های تولید عرق آن‌ها هنوز به طور کامل رشد نکرده‌اند. برای درمان این آسیب، نوزاد را با آب ولرم حمام دهید و به او لباس‌های نازک بپوشانید.

توصیه می‌شود وی را برای مدتی در معرض هوای تازه قرار دهید؛ در صورتی که تاول‌ها پس از 3 روز خوب نشده و حالت چرکی به خود گرفتند، حتما به پزشک مراجعه کنید. در آخر توصیه می‌شود نوزاد را در سایه قرار دهید؛ تا نور ملایم‌تری دریافت کند و از آسیب سوختگی جلوگیری شود.

  • آسیب به چشم

نور مستقیم خورشید می‌تواند باعث قرمزی، خارش، آبریزش و حتی آسیب دائمی به چشم نوزاد شود. توصیه می‌کنیم برای پیشگیری از این عوارض چشم نوزاد را با چشم‌ بند و یا یک تکه پارچه بپوشانید.

  • کم آبی

تابش نور خورشید به سطح پوست نوزاد تعریق را افزایش می‌دهد؛ این افزایش تعریق موجب کم‌آبی بدن و ضعف در نوزاد می‌شود. توصیه می‌کنیم برای پیشگیری از این وضعیت به نوزاد شیر به طور مکرر شیر بدهید.

پیشگیری از وضعیت کم آبی ناشی از قرار گرفتن برابر نور خورشید با شیردهی

 

سخن پایانی

زردی نوزاد یک بیماری شایع در میان نوزادان است که گاهی خفیف و گاهی شدید است. به خاطر داشته باشید که قرار دادن نوزاد در معرض نور خورشید، یکی از روش‌های درمان خانگی زردی نوزاد یا به روش طب سنتی می‌باشد و تنها در درمان زردی‌ در درجات خفیف کاربرد دارد. در زردی‌های شدیدتر می‌توان از این روش به عنوان یک درمان جانبی در کنار درمان‌های قوی‌تر بهره گرفت.  در برخی موارد پزشکان در کنار استفاده از دستگاه فتوتراپی یا قطره بیلی ناستر این روش را نیز توصیه می‌کنند، تا موجب افزایش روند درمان شوند. 

عطیه قره‌ داغی

عطیه قره‌ داغی

آنچه در این مقاله میخوانیم

6 دیدگاه دربارهٔ «تاثیر نور خورشید بر زردی نوزاد»

    1. عطیه قره‌داغی

      با سلام و وقت بخیر دوست عزیز… بله نور خورشید همانند روش فتوتراپی عمل کرده و تحقیق دانشمندان ثابت کرده در درمان زردی نوزاد مفید است.

  1. سلام خسته نباشید
    آیا این روش میتونه جایگزین فتوتراپی در درمان زردی باشه؟

    1. عطیه قره‌داغی

      با سلام و ودرود
      خیر جایگزین قطعی محسوب نمیشود
      و به صورت همزمان میتوان استفاده کرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button