قرص کلوفیبرات برای زردی نوزاد

آنچه در این مقاله میخوانیم

قرص کلوفیبرات برای زردی نوزاد

داروی کلوفیبرات چه دارویی است؟ تجویز قرص کلوفیبرات برای زردی نوزاد یکی از موضوعات پربحث است و تحقیقات بسیاری برای بررسی تاثیر این دارو در درمان زردی شده است. در برخی کشورها قرص  کلوفیبرات همراه با فتوتراپی برای کاهش زمان بستری و درمان استفاده می‌شود؛ این امر موجب کاهش اضطراب والدین و بهبود فرصت‌های پیوند والدین و نوزاد خواهد بود. گرچه برای درمان این بیماری، بعضا داروهای دیگری نیز توسط پزشک تجویز می‌شود؛ با این حال قصد داریم در این مقاله به تفصیل راجع به تاثیرات مثبت و منفی استفاده از این دارو برای نوزادان مبتلا به زردی داشته باشیم. لطفا با ما همراه باشید.

اجاره دستگاه زردی نوزاد در تهران

09351010095

قرص کلوفیبرات و موارد مصرف آن

قرص کلوفیبرات (Clofibrate) یک داروی فیبرات برای کاهش چربی خون مضر در بزرگسالان است و در کاهش سطح کلسترول خون، همچنین در کاهش تری گلیسیرید و لیپوپروتئین‌های با وزن مولکولی کم (VLDL) موثر عمل می‌کند. در واقع این دارو به کمک آنزیم لیپوپروتئین لیپاز، موجب افزایش تجزیه‌ی تری گلیسیریدها و کاهش سطح آن‌ها در خون پایین می‌شود. قرص کلوفیبرات همچنین می‌تواند سطح لیپوپروتئین‌های با چگالی بالا را افزایش و سطح لیپوپروتئین‌های چرب دنس را کاهش دهد.

نقش کلوفیبرات در کاهش کلسترول خون در بزرگسالان

کلوفیبرات معمولا برای افرادی تجویز می‌شود که سطح بالایی از تری گلیسیرید یا کلسترول خون دارند؛ به این ترتیب با مصرف این دارو شاهد کاهش ریسک بروز بیماری‌های قلبی و عروقی بهبود عملکرد این سیستم خواهیم بود. اسامی رایج داروی کلوفیبرات عبارتند از: سافت ژل کلوفیبرات و کپسول نرم کلوفیبرات 500 میلی‌گرم. همچنین در برخی موارد این دارو برای درمان زردی نوزادان و یا پیشگیری از زردی در نوزادان نارس تجویز می‌شود؛ در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.

پیشنهاد می‌کنم این مطلب را مطالعه کنید: علل بروز زردی نوزاد و انواع مختلف آن

 

مصرف قرص کلوفیبرات برای درمان زردی نوزادان

زردی نوزاد یکی از بیماری‌های شایع دوره‌‌ی نوزادی است و کلوفیبرات موجب افزایش کونژوگاسیون بیلی روبین و دفع آن می شود. از تاثیرات مثبت این دارو به کوتاه شدن دوره‌ی درمان زردی و استفاده‌ی کمتر از فتوتراپی می‌توان نام برد. در اغلب مطالعات انجام شده تاکنون هیچ اثر سویی از مصرف کلوفیبرات در نوزادان (با دوز واحد) گزارش نشده است؛ دوز انحصاری کلوفیبرات برای درمان زردی نوزاد 100 تا 150 میلی‌گرم بر کیلوگرم است.

مصرف قرص کلوفیبرات برای درمان زردی نوزادان

پیشنهاد می‌کنم این مطلب را مطالعه کنید: درمان زردی نوزاد

 

قرص کلوفیبرات برای زردی نوزاد

در مقاله‌ای تحت عنوان تاثیر کلوفیبرات بر کاهش زردی نوزادان رسیده سالم، مشخص شد داروی کلوفیبرات می‌تواند از طریق القای آنزیم کبدی گلوکورونیل ترانسفراز باعث افزایش دفع بیلی روبین گردد و در نتیجه در درمان زردی دوران نوزادی موثر واقع شود. هدف تحقیق صورت گرفته، بررسی اثر این دارو در درمان زردی نوزادان سالم و رسیده ای است که علت زردی آنها بیماری های همولیتیک و ناسازگاری های خونی نباشد.

بر اساس این مطالعه دو گروه نوزاد زرد رسیده (هر گروه 30 نفر) که علت زردی آنها ناسازگاری ABO و Rh و کمبود سطح آنزیم G6PD نبود، انتخاب گردیدند. به گروه مورد مطالعه در شروع درمان با فتوتراپی، یک دوز داروی کلوفیبرات 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت خوراکی داده شد و گروه شاهد فقط تحت درمان با فتوتراپی قرار گرفتند. بیلی روبین سرم در 24 ساعت اول، هر 12 ساعت و سپس هر 24 ساعت تا وقتی سطح آن به کمتر از 14.5 میلی گرم در دسی لیتر برسد؛ اندازه گیری شد.

تاثیر کلوفیبرات بر کاهش زردی نوزادان سالم رسیده

نتایج نشان داد بیلی روبین توتال سرم ساعت 12, 24 و 48 در گروه مورد مطالعه به طور کاملا معنی‌داری نسبت به گروه شاهد کمتر بوده؛ همچنین مدت زمان نیاز به فتوتراپی در گروه مورد مطالعه به طور کاملا معنی‌داری کاهش یافته است. بر اساس معاینات مکرر هیچ‌گونه عارضه‌ی جانبی ناخواسته‌ای در گروه مورد مطالعه دیده نشد.

همچنین مطالعه‌ای توسط زاهدپاشا و همکاران بر روی 30 نوزاد مبتلا به زردی در 72 ساعت اول تولد، تحت درمان با کلوفیبرات (100 میلی‌گرم بر کیلوگرم) انجام شد؛ نتایج نشان داد کلوفیبرات باعث کاهش سریع‌تر غلظت بیلی روبین غیرمستقیم شده و افزایش ترخیص نوزادان از بیمارستان شده است.

در مقاله‌ی دیگری تحت عنوان اثر کلوفیبرات در زردی طول کشیده‌ی نوزادان رسیده، نشان داده شده که کلوفیبرات دارویی موثر در کاهش سطح بیلی روبین سرم در نوزادان رسیده سالم با زردی طول کشیده می‌باشد.

امکان استفاده همزمان کلوفیبرات با فتوتراپی

تحقیق دیگری تحت عنوان تاثیر کلوفیبرات بر زردی غیر همولیتیک نوزادان فول ترم نشان داد که این دارو در کاهش زردی غیر همولیتیک نوزادان نیز مؤثر است؛ به گونه ای که 48 درصد نوزادانی که علاوه بر روش فتوتراپی، از کلوفیبرات استفاده می‌کردند؛ بعد از 48 ساعت بیلی روبین آن‌ها مساوی یا کمتر از 12 میلی گرم بوده و قابلیت ترخیص داشتند. این در حالی است که فقط 16 درصد نوزادانی که تنها از روش فتوتراپی استفاده می کردند، شامل ترخیص می‌شدند. از طرفی در همه نوزادانی که از داروی کلوفیبرات استفاده کرده بودند، تا 72 ساعت بعد از مصرف دارو هیچ گونه عارضه بروز نکرده؛ همچنین عفونت‌ها و ناسازگاری خونی نیز کاهش پیدا کرده بود.

دیده شده اغلب از داروهایی برای کاهش سطح بیلی روبین نوزادان مبتلا به زردی استفاده می‌شود، که مصرف طولانی مدت آن موجب خواب آلودگی می‌شود و این موضوع در آن‌ها منجر به کاهش دریافت شیر، تشدید زردی، کاهش میزان رابطه نوزاد و مادر خواهد شد؛ بنابراین می‌توان گفت کلوفیبرات جایگزین مناسبی برای این گونه داروها می‌باشد.

عوارض قرص کلوفیبرات برای نوزاد

با وجود تحقیقات گسترده‌ای که اخیرا درباره‌ی تاثیرات مثبت و منفی مصرف کلوفیبرات در درمان زردی نوزادان انجام شده؛ با این حال معمولا مصرف آن برای نوزادان و کودکان توصیه نمی‌شود. این در حالی است که برخی تحقیقات اثرات فارماکولوژیک کلوفیبرات را در نوزادان ارزیابی کرده و ثابت شده که یک دوز واحد کلوفیبرات، روش مناسبی برای درمان زردی نوزادان در کاهش سطح بیلی روبین می‌باشد. کلوفیبرات نسبت به فنوباربیتال، عارضه‌ی کمتری داشته و سبب خواب آلودگی نوزاد نیز نمی‌شود.

مصرف داروی کلوفیبرات در دوران شیردهی

مصرف داروی کلوفیبرات علاوه بر دوران بارداری، در شیردهی هم توصیه نمی‌شود؛ چرا که ترکیبات قرص از طریق شیر مادر وارد بدن نوزاد می‌شود. از آنجایی که بدن نوزاد توانایی تجزیه این دارو را ندارد؛ خطر انباشت مواد دارویی در بدن نوزاد مطرح می‌شود. بنابراین مصرف داروی کلوفیبرات به مادران شیرده توصیه نمی‌شود؛ مگر آنکه با تجویز و نظر پزشک باشد.

ممنوعیت مصرف کلوفیبرات در دوران شیردهی

مصرف داروی کلوفیبرات در دوران بارداری

طبق نقل قول drugs داروی کلوفیبرات می‌تواند از طریق مادر وارد بدن جنین شود. با مصرف این دارو در دوران بارداری، کلوفیبرات درون بدن جنین انباشته می‌شود؛ به طوری که بدن وی از لحاظ سیستماتیک قادر به تجزیه و دفع آن نیست. با این حساب مصرف این دارو در دوران حاملگی به‌شدت برای جنین مضر خواهد بود. پس می‌توان گفت مصرف داروی کلوفیبرات در بارداری به‌هیچ وجه توصیه نمی‌شود مگر آنکه با تجویز و تشخیص پزشک باشد.

مصرف قرص کلوفیبرات در دوران بارداری

پیشنهاد می‌کنم این مطلب را مطالعه کنید: 8 راهکار پیشگیری از زردی نوزاد در دوران بارداری

کلام آخر

برخی تحقیقات راجع به  اثرات فارماکولوژیک کلوفیبرات در نوزادان نشان داده که یک دوز واحد کلوفیبرات، روش مناسبی برای درمان زردی نوزادان در کاهش سطح بیلی روبین می‌باشد. این دارو نسبت به فنوباربیتال، کم عارضه‌تر است و سبب خواب آلودگی نوزاد نیز نمی‌شود؛ با این وجود مصرف کلوفیبرات در درمان این بیماری مصرف نمی‌شود. بهتر است قبل از مصرف هرگونه دارو برای درمان زردی نوزاد، معاینات و آزمایشات لازم در رابطه با شدت و درجه زردی نوزاد صورت گیرد. اغلب اوقات قطره بیلی ناستر که مشتق شده از شیرخشت می‌باشد، به عنوان بهترین داروی درمان زردی نوزاد شناخته و تجویز می‌شود.

پیشنهاد می‌کنم این مطلب را مطالعه کنید: بیلی ناستر برای زردی نوزاد

عطیه قره‌ داغی

عطیه قره‌ داغی

آنچه در این مقاله میخوانیم

6 دیدگاه دربارهٔ «قرص کلوفیبرات برای زردی نوزاد»

  1. من برای بچه‌هام با تجویز پزشک استفاده کردم، هر دو بعد به دنیا اومدن زردی داشتن

    1. عطیه قره‌داغی

      با سلام و دورد
      سپاس از اینکه تجربه تون رو با ما به اشتراک گذاشتید

    1. عطیه قره‌ داغی

      با سلام و وقت بخیر
      مصرف این دارو معمولا رایج نیست و در برخی شرایط توسط پزشک متخصص تجویز می شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button