10 تا از غذاهای مضر برای زردی نوزاد

آنچه در این مقاله میخوانیم

غذاهای مضر برای زردی نوزاد

غذاهای مضر برای زردی نوزاد از جمله عواملی هستند که مادران شیرده در طول درمان این بیماری باید به آن‌ توجه کنند. همانطور که می‌دانیم تغذیه‌ی مادر در زمان زردی نوزاد از اهمیت بالایی برخوردار است. اغلب نوزادان از شیر مادر استفاده می‌کنند و این ماده، مواد مغذی و آنتی بادی‌ مورد نیاز بدن نوزاد را تامین می‌کند؛ همچنین نقش پیشگیرانه از بروز زردی نوزاد دارد. مادران هر آنچه در طول شبانه روز می‌خورند، در عصاره‌ی شیرشان نمایان شده و پس از شیردهی در بدن نوزاد نیز نمایان می‌شود.

در این بین می‌دانیم یکی از روش‌های رایج در درمان زردی نوزاد، اجاره‌ی دستگاه زردی نوزاد در تهران است که آرامش حین درمان را به جمع خانواده برمی‌گرداند؛ اما در این مقاله با توجه به اهمیت تغذیه‌ی مادر در زردی نوزاد، قصد داریم راجع به غذاهای مضر برای زردی نوزاد، صحبت کنیم. لطفا با ما همراه باشید.

اهمیت تغذیه ی مادر در زمان زردی نوزاد

در تغذیه‌ی مادران شیرده مصرف غذاهای با طبع سرد و معتدل برای جلوگیری و درمان زردی نوزاد توصیه می‌شود؛ این در حالی است که مصرف مواد غذایی و میوه‌های با طبع گرم می‌تواند در تشدید علائم این بیماری موثر باشد. اصولا از روش تغذیه درمانی در درمان درجات پایین و خفیف زردی نوزاد استفاده می‌شود.

تغذیه‌ی مکرر نوزاد در این دوران از شیر مادر، موجب رشد بدن وی شده؛ همچنین مواد غذایی و ویتامین‌های مورد نیاز را به او می‌رساند. در این شرایط شیردهی مادر به افزایش دفع بیلی روبین از بدن نوزاد از طریق ادرار و مدفوع کمک کننده خواهد بود؛ بنابراین لازم است از مصرف غذاهای مضر برای زردی نوزاد جلوگیری شود تا علائم بیماری تشدید نیابد.

اهمیت تغذیه ی مادر در زمان زردی نوزاد

مدت زمان بهبود علائم زردی نوزاد بستگی به عوامل مختلفی از جمله شدت زردی، وضعیت بدن نوزاد و تغذیه‌ی مادر شیرده در روزهای ابتدایی تولد وی داشته و در نظر داشته باشید که این روش تاثیر بسزایی در درمان علائم این بیماری دارد.

 

پیشنهاد می‌کنم این مطلب را مطالعه کنید: تغذیه ی مادر در زمان زردی نوزاد

 

به طور کلی استفاده‌ی کمتر از مواد غذایی گرمی و متعادل نگه داشتن طبع بدن مادر شیرده در کنترل و رفع زردی نوزاد موثر است. در این دوران مادر باید از میوه‌هایی نظیر لیمو شیرین، لیمو ترش، پرتقال، سیب، آب انار، آب هندوانه، خیار، نارنگی و زردآلو استفاده کند.

مرکبات از میوه های موثر در متعادل نگه داشتن طبع مادر است.

 

پیشنهاد می‌کنم این مطلب را مطالعه کنید: 10 میوه ی مفید برای زردی نوزاد

 

همچنین مصرف برخی مواد غذایی مانند چای، دوغ، شیر بز، ماست، کاسنی و کاهو که طبع سرد و خنک دارد، توصیه می‌شود. خاکشیر دارای طبیعت گرم و تر است ولی به دلیل خواص و ویژگی‌های مفیدی که دارد؛ به کاهش حرارت بدن و بهبود کارکرد کبد در بدن انسان کمک می‌کند. به همین دلیل مصرف مقداری از آن به همراه گلاب در بهبود عملکرد کبد و رفع علائم زردی نوزاد موثر خواهد بود. برخی مواد غذایی که طبع معتدل دارند و در این دوران می‌توان از آن‌ها استفاده کرد؛ عبارتند از: فرنی، شیر برنج، کشک بادمجان، موز، عدس، بادام و کرفس.

غذاهای مضر برای زردی نوزاد

قبلا اشاره کردیم که مواد غذایی با طبع گرم در تشدید علائم زردی نوزاد عمل می‌کنند و بهتر است مادر شیرده از مواد غذایی با طبیعت سرد و معتدل در رژیم غذایی خود استفاده کند. در این قسمت به 10 غذای مضر در رژیم غذایی مادر اشاره می‌کنیم که مصرف آن‌ها در دوران شیردهی همزمان با زردی نوزاد توصیه نمی‌شود:

غذاهای سرخ شده و فست فودی

غذاهای سرخ شده، روغنی و فست فودی حاوی مقادیر بالایی از چربی‌های اشباع شده و ترانس هستند. مصرف زیاد این چربی‌ها می‌تواند موجب بیماری‌های کبد و زردی نوزاد شود. بهتر است مصرف چربی‌های اشباع شده را به 5 تا 6 درصد کل کالری دریافتی محدود کنید و از مصرف چربی‌های ترانس بالا بپرهیزید.

غذاهای سرخ شده حاوی مقادیر بالای چربی اشباع شده هستند.

گوشت گاو و خوک

گوشت گاو و خوک حاوی اسیدهای آمینه حیوانی و چربی هستند. هضم آن‌ها دشوار است و ممکن است موجب آسیب به کبد شوند. مطالعات نشان داده گوشت‌های بدون چربی مانند مرغ یا پروتئین‌های گیاهی مانند حبوبات جایگزین مناسبی برای تامین پروتئین باشند.

غذاهای کنسرو شده و دودی

اغلب گوشت‌ها و سبزیجات کنسرو شده حاوی مقادیر زیادی از مواد نگهدارنده هستند. این نگهدارنده‌ها معمولا به اشکال نمکی نیترات و سولفات بوده و موجب کاهش آب بدن می‌شوند. با افزایش نمک در بدن، آب بدن کاهش یافته و فرآیند هضم یا متابولیسم دشوار می‌شود.

ماهی و صدف خام (یا نیم پز)

ماهی و صدف خام (یا نیم پز) ممکن است حاوی سمومی باشد که به کبد و سایر اندام‌های گوارشی بدن آسیب برساند. همچنین این مواد غذایی در این حالت می‌تواند حاوی ویروس، باکتری با انگل‌هایی باشند که موجب آلودگی کبد شود.

کربوهیدرات‌های تصفیه شده

سودا، محصولات پخته شده، نان سفید و ماکارونی حاوی مقادیر زیادی شکر تصفیه شده هستند. قند زیاد می تواند موجب اختلال در عملکرد کبد شود.

قند موجود در ماکاورنی می تواند بر عملکرد کبد تاثیر بگذارد

الکل

مصرف الکل برای بافت‌ها و اندام‌های داخلی بدن از جمله کبد مضر است. مصرف بیش از حد آن می‌تواند موجب التهاب مزمن، کاهش عملکرد کبد شود. الکل را با نوشیدنی‌های غیر الکلی جایگزین کنید.

ادویه جات

ادویه جاتی مانند فلفل، دارچین، زنجبیل و سیر می‌تواند موجب تشدید علائم زردی شود؛ همچنین مصرف پیاز خام نیز توصیه نمی‌شود. حتی المقدور از مصرف ادویه‌های نام برده در غذا خودداری شود؛ لازم به ذکر است که مصرف پیاز به صورت پخته مشکلی ندارد.

خرما

خرما طبع گرم دارد و بهتر است در خوردن آن جانب تعادل رعایت شود. توصیه می‌شود در دوران شیردهی برای جلوگیری از تشدید زردی نوزاد مصرف خرما همراه با شیر سرد باشد.

لزوم عدم مصرف خرما در دوران شیردهی

زعفران

طبع زعفران گرم است و بهتر است در دوران شیردهی استفاده از این ماده غذایی کنترل شود.

غذاهای دیرهضم و چرب

در این دوران از مصرف غذاهایی دیر هضم و چرب مانند کله پاچه که می‌تواند موجب تشدید علائم زردی در نوزاد شود، خودداری گردد.

همچنین کاچی، گوشت بوقلمون، بادام کوهی، بادمجان، پسته، آبگوشت، تخم مرغ، عسل، شکلات و کاکائو برخی مواد غذایی مضر دیگر هستند که در زمان زردی نوزاد مصرف آن توسط مادر توصیه نمی‌شود. در سایت medical news today اطلاعات تکمیلی راجع به مواد غذایی مفید و مضر در زمان بروز زردی اشاره شده است.

منع مصرف کاکائو در دوران شیردهی

نکته‌ی دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که از استحمام نوزاد در روزهای اولیه زردی و تا کاهش علائم آن خودداری شود. حمام هوایی گرم دارد و می‌تواند موجب افزایش زردی نوزاد شود. در این بین برخی منابع می‌گویند مصرف میوه‌ی انبه غنی از آنزیم‌های گوارشی بوده و در درمان زردی نوزاد مفید است. در مقابل برخی مصرف این میوه را در این دوران توصیه نمی‌کنند چرا که ممکن است موجب بروز حساسیت‌های پوستی شود. با این حساب بهتر است در روزهای ابتدایی پس از زایمان با احتیاط مصرف شود.

کلام آخر

اکنون که با غذاهای مضر برای زردی نوزاد آشنا شدید، سعی کنید از آن‌ها در اواخر دوران بارداری و دوران شیردهی استفاده نکنید و تا زمان بهبود علائم زردی نوزاد  صبر کنید. فراموش نکنید که شیردهی مداوم از اصلی‌ترین عوامل کمک کننده برای رفع علائم این بیماری است.

چنانچه زردی نوزاد بیش از دو هفته به طول انجامید، به پزشک متخصص مراجعه کرده و آزمایشات بیشتر در رابطه با علت دقیق تداوم آن انجام شود. برخی عفونت‌ها، مشکلات دستگاه کبدی، متابولیسم و ژن‌ها می‌توانند از علل طولانی شدن زردی نوزاد باشند.

عطیه قره‌ داغی

عطیه قره‌ داغی

آنچه در این مقاله میخوانیم

6 دیدگاه دربارهٔ «10 تا از غذاهای مضر برای زردی نوزاد»

  1. سپیده هنرور

    سلام وقت بخیر
    ممنون بابت مقاله ی جامعی که تهیه کردین
    میخواستم بپرسم آیا ارده و شیره ی انگور هم مضر هستن یا مصرف اونا مجازه؟

    1. عطیه قره‌داغی

      سلام وقت بخیر کاربر گرامی
      خیر مصرف این دو ماده غذایی به دلیل اینکه طبع گرم دارند، برای زردی نوزاد توصیه نمیشود.

  2. سلام خسته نباشید
    ممکنه لطفا درباره ی میوه های مضر در زردی نوزاد هم بنویسید؟ کدوم میوه ها رو نباید مصرف کنیم؟

    1. عطیه قره‌داغی

      انجیر تازه، انجیر خشک، انگور، قیسی، موز، گلابی، گیلاس، نارگیل، خرما و مویز طبع گرم دارند و در دوران شیردهی برای زردی نوزاد توصیه نمیشوند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button